Η κλέφτρα των βιβλίων – Κριτική σε μια ταινία και σε ένα βιβλίο

Poster.jpg.ashx

Συνήθως βλέπω τις ταινίες με χρονική καθυστέρηση… Σχεδόν ποτέ δεν έχω αρκετό χρόνο να τις απολαύσω στις αίθουσες, στην μεγάλη οθόνη. Η δουλειά, τα επαγγελματικά ταξίδια, οι προτεραιότητες που έχουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες, το κάνουν δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο.

Έτσι μένει η λύση του dvd/download από τους ιστότοπους που τις διαθέτουν στους χρήστες, ανά πάσα στιγμή και έναντι μικρού αντίτιμου ή των συνδρομητικών καναλιών. Με την επιλογή αυτή είδα πρόσφατα μια ταινία αρκετά γνωστή, «την κλέφτρα βιβλίων». Και ήταν η ταινία αυτή μια αποκάλυψη για μένα. Ίσως γιατί έχει την ποιότητα του εξαιρετικού κινηματογραφικού έργου, που επιπλέον στηρίζεται πάνω σε ένα  εξαιρετικό βιβλίο.

Με συνεπήρε στ’αλήθεια η ιστορία αυτού του μικρού, γενναίου κοριτσιού, που μέσα στην φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα στην συνεχή αγωνία της πείνας και του ναζισμού, μέσα στον ανείπωτο πόνο από στην απώλεια όλων των αγαπημένων της – του αδελφού, μα και της μητέρας της – μέσα στον φόβο για το κακό, που μπορούσε το καθεστώς να κάνει στον θετό της πατέρα, εκείνη ανακαλύπτει την μεγάλη αγάπη της για τα βιβλία.

Καμία συνθήκη δεν ήταν υπέρ της. Η δίωξη των γονιών της λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων την αναγκάζουν σε μια πρόωρη ορφάνια. Στην πιο τρυφερή ηλικία γίνεται – εκείνη μόνη – μάρτυρας στον θάνατο του αδελφού της από φυματίωση, και καταδικάζεται έτσι σε μια ζωή γεμάτη εφιάλτες. Και τέλος ο πόλεμος της στερεί την δυνατότητα να γράφει και να διαβάζει. Μέχρι και τα δέκα της δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει συστηματικά κάποια τάξη του σχολείου.

Κανένα από τα εμπόδια όμως δεν ήταν αρκετό. Στο σκοτεινό υπόγειο του σπιτιού των θετών γονιών της, με εργαλείο οποιοδήποτε άσχετο βιβλίο μπορούσε να κλέψει, εκείνη μαθαίνει γραφή και ανάγνωση. Τα βιβλία είναι μια ανάγκη της που –και να θέλει – δεν μπορεί να παραβλέψει.

Το πρωί μετά από τους βομβαρδισμούς, όταν τα συνεργεία σωτηρίας στην μικρή τους πόλη ψάχνουν και σώζουν πληγωμένους, όταν οι απελπισμένοι άνθρωποι γύρω της ψάχνουν και σώζουν ρούχα και ξύλα για την φωτιά, εκείνη ψάχνει και σώζει βιβλία. Και όταν το καθεστώς ρίχνει στην πυρά όλα τα βιβλία που δεν εγκρίνει και φοβάται, εκείνη δεν μπορεί να αντισταθεί. Τραβάει ένα βιβλίο από την φωτιά και το κρύβει στην αγκαλιά της.

Στον αγώνα της αυτό, έχει σύμμαχο και οδηγό τον θετό της πατέρα. Μέχρι που βρίσκει μια απρόσμενη σύμμαχο στο πρόσωπο της πλούσιας και απόμακρης κυρίας Δημάρχου, που στέλνει την μπουγάδα της στην θετή της μητέρα. Στο σπίτι του δημάρχου θα αντικρίσει με δέος μια σπάνια και τεράστια βιβλιοθήκη. Και την αγάπη του μικρού κοριτσιού για τα βιβλία θα τη νιώσει η άλλη μητέρα, που έχασε κι εκείνη ένα παιδί, που μοιραζόταν την ίδια λατρεία για το διάβασμα. Στο πρόσωπου του μικρού κοριτσιού, σκυμμένου πάνω σε ένα βιβλίο, θα βλέπει το γιο, που δεν γύρισε ποτέ από τον πόλεμο.

Όμως αυτός ο παράδεισος δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς οι τάξεις και οι πολιτικές πεποιθήσεις, θα μπουν στην μέση και θα το διακόψουν.

Στην αγωνία για επιβίωση της θετής οικογένειας έρχεται να προστεθεί και το χρέος. Το χρέος για έναν νεαρό Εβραίο που πρέπει να σωθεί. Ο θετός πατέρας και η θετή μητέρα κάνουν μεγάλο αγώνα για ένα πιάτο φαγητό ακόμα, για ένα πάπλωμα και μια κουβέρτα, για λίγα ξύλα στην φωτιά. Η ανακάλυψη από τις αρχές σημαίνει θάνατο για όλους τους.

Όταν ο Μαξ, ο νεαρός Εβραίος  πέφτει βαριά άρρωστος, σε κώμα σχεδόν, μόνο το μικρό κορίτσι βρίσκει την θεραπεία. Δεν είναι το πιάτο ζεστό φαί που φέρνει η θετή μητέρα, ούτε το σκέπασμα που κουβαλά ο θετός πατέρας. Είναι η έμπνευση, τα συναισθήματα και οι εικόνες που γεμίζουν το δωμάτιο, όταν το μικρό κορίτσι διαβάζει ένα – ένα τα βιβλία που συστηματικά – και με κίνδυνο της ζωής της – κλέβει από την βιβλιοθήκη του Δημάρχου.

Το μικρό κορίτσι σώζει τον νεαρό Εβραίο με τις λέξεις. Γιατί κάποιοι άνθρωποι μόνο με τις λέξεις μπορούν να σωθούν.

Σκέφτηκα βλέποντας την ταινία, πως μόνο το βιβλίο μπορεί να μεταφέρει στον αναγνώστη αυτό το αίσθημα του δέους, που νιώθει ο αφηγητής του βιβλίου για το μικρό κορίτσι. Ένα δέος για την δύναμη της ζωής και της έμπνευσης απέναντι σε μια μελλοντική συγγραφέα, που συνεπήρε με τις ιστορίες της γενιές ολόκληρες και που σαν μικρό κορίτσι δεν ήξερε ούτε καν να διαβάζει. Ήταν απλά μια κλέφτρα βιβλίων.

Και έχει σημασία να πούμε εδώ πως ο αφηγητής του βιβλίου είναι ο ίδιος ο θάνατος. Ο θάνατος που καμιά φορά κι εκείνος συγκλονίζεται απέναντι στην δύναμη κάποιων ανθρώπων, κάποιων λέξεων και κάποιων βιβλίων.

kleftra2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s