Δελτίο Τύπου

Τίτλος: Ώρα Μηδέν…

Συγγραφέας: Αιμιλία Πλατή

Εκδόσεις: Αύρα

Κεντρική διάθεση: Ομήρου 4 (Στοά) Σύνταγμα – Σύγχρονο Βιβλιοπωλείο

e-shop: http://www.avrabooks.gr/product.php?id_product=420 …

exofyllo teliko 2

Το βιβλίο αυτό είναι μια ιστορία για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων να ονειρεύονται χωρίς τα όρια που βάζουν η οικογένεια, η τάξη στην οποία ανήκουν, η κοινωνία, η πατρίδα. Μια ιστορία για την αληθινή αγάπη, το έγκλημα, την τιμωρία και την κάθαρση που τελικά έρχεται μόνο μέσα από την προσφορά στο συνάνθρωπο.

Το βιβλίο είναι βασισμένο πάνω σε πραγματική ιστορία. Όμως παραμένει μυθοπλασία και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καταγραφή ή βιογραφία.

Η πλοκή διαδραματίζεται στην Ελλάδα και την Πολωνία. Σκηνές ξετυλίγονται τόσο στην Αθήνα και την ευρύτερη Αττική αλλά και την Βαρσοβία.

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε το κομμάτι της ιστορίας στην Βαρσοβία γιατί είναι μια πόλη όπου έχει ζήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και ο πολωνικός λαός ένας λαός που εκτιμάει πολύ. Μέσα στο βιβλίο βρίσκει κανείς την ιστορία της πόλης, ήθη και έθιμα, γιορτές και φαγητά καθώς και πανέμορφα πολωνικά νανουρίσματα.

Ο σκοπός

Όλες οι πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στα σχολεία των φυλακών.

Τα σχολεία των φυλακών έχουν πολλές ελλείψεις και λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όμως κάνουν έργο και έχουν επιτυχίες στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων και μόνο καλό μπορεί να φέρει στον καθένα και στην κοινωνία. Η μόρφωση αλλάζει τον κόσμο. Αυτό το βιβλίο θέλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

gramma

(γράμμα μαθητή του σχολείου των φυλακών όταν απειλούνταν με κατάργηση)

Η συγγραφέας

emilia platter

Το ψευδώνυμο «Αιμιλία Πλατή» που επέλεξε η συγγραφέας για το μυθιστόρημά της είναι η απόδοση στα ελληνικά του ονόματος Emilia Plater.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Πολωνές ηρωίδες, η οποία πολέμησε κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Πολωνών ενάντια στους Ρώσους το 1830. Αριστοκρατικής καταγωγής –ήταν κοντέσσα–, ξεχώριζε για την υψηλή επιπέδου μόρφωσής της, σπάνιο για γυναίκα της εποχής της. Θαύμαζε προσωπικότητες όπως ο Γκαίτε και ο Σίλλερ και είχε ως πρότυπά της την Ελληνίδα Μπουμπουλίνα και τη Γαλλίδα Ζαν Ντ’ Άρκ. Το 1830, όταν εξεγέρθηκαν οι Πολωνοί ενάντια στους Ρώσους, κατατάχθηκε στο στρατό, έκοψε τα μαλλιά της, φόρεσε στολή και οδήγησε το τάγμα της σε μάχες στη Βαρσοβία. Ο αγώνας της ήταν νικηφόρος και αποτελεσματικός. Της απονεμήθηκε μάλιστα ο βαθμός του λοχαγού. Μετά το τέλος του πολέμου, αρρώστησε και πέθανε σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Για τη συγγραφέα, το όνομα αυτό συμβολίζει τον νέο που αγωνίζεται, είναι αγνός, έχει όραμα και δεν προδίδει ποτέ τις αξίες του.

εγώ

Γεννήθηκα στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είχα την τύχη να ταξιδέψω σε πολλά μέρη της γης. Σπούδασα την μεγάλη επιστήμη της Φύσης αλλά βρήκα σκοπό ζωής στις λέξεις, στη Λογοτεχνία.

Πιστεύω στη δύναμη που έχουν τα βιβλία να αλλάζουν τον κόσμο. Πιστεύω ότι τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν. Πιστεύω στην μόρφωση και στους νέους ανθρώπους.

Η οικογένεια, η καταγωγή, οι κοινωνικές συνθήκες δεν θα πρέπει να θέτουν όρια στα όνειρα των ανθρώπων. Μια τέτοια ιστορία περιγράφει το πρώτο μου μυθιστόρημα «Ώρα μηδέν».

Φωτογραφίες

Το βιβλίο περιέχει μια καινοτομία που βοηθάει τον αναγνώστη και παρουσιάζει μια ξεχωριστή εικαστική άποψη.

Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με μια φωτογραφία που έχει σχέση με την δράση του. Οι φωτογραφίες είναι δημιουργίες της Μαρίας Παγώνη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s