Τα χρόνια με τη Λάουρα Δίας – Κάρλος Φουέντες

Όταν το έχεις πολλή ανάγκη, ένα βιβλίο έρχεται να σε βρει. Όχι οποιοδήποτε βιβλίο, μα αυτό που έχεις πραγματικά ανάγκη.

Έχω μέσα στην καρδιά και στο μυαλό μου το βιβλίο με την Λάουρα. Το έχω από καιρό. Γράφω τα πρώτα δειλά κεφάλαια και τα σβήνω. Γράφω το σενάριο, τα πρόσωπα, τους διάφορους χαρακτήρες, τα μεγάλα διλήμματα και τις ανατροπές. Και έτσι που με ζορίζει η δική μου Λάουρα, μια άλλη Λάουρα ήρθε να με βρει. Η Λάουρα Δίας του Κάρλος Φουέντες.

«Τα χρόνια με την Λάουρα Δίας» είναι ένα από τα πιο μεστά βιβλία που έχω διαβάσει. Ο Κάρλος Φουέντες είναι ένας τεράστιος λογοτέχνης της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ένας μεγάλος συγγραφέας της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Η σύλληψη του βιβλίου είναι απλή και γι’αυτό μεγαλειώδης. Ο Φουέντες διαλέγει μια γυναίκα, τη Λάουρα, και μέσα από την ζωή της, μας περιγράφει όλη την πονεμένη, άγρια, αιματοβαμένη ιστορία του Μεξικού. Μας μιλάει για τους ατέλειωτους εμφυλίους πολέμους, για τις αδίστακτες δικτατορίες που με ελάχιστα διαστήματα δημοκρατίας δυνάστευσαν την Κεντρική και Λατινική Αμερική έως και σήμερα, για τον αντίκτυπο του Ισπανικού εμφυλίου και των διωγμών του Φράνκο, που έφερε τόσους ισπανόφωνους καλλιτέχνες εξόριστους στο Μεξικό, για τους αγώνες των κομμουνιστών και των αναρχικών συνδικαλιστών, για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για το κυνήγι του Μακάρθουρ στις ΗΠΑ που ξεκλήρεισε όλες τις ελεύθερες φωνές και έφερε ένα δεύτερο κύμα – αμερικανών αυτή τη φορά – εξορίστων καλλιτεχνών στο Μεξικό. Μιλά για τον Ριβιέρα και για την Φρίντα Κάλο, για την λογοτεχνία, την ποίηση, την ζωγραφική και κάθε μορφή Τέχνης, που γεννιέται πάντα όπου υπάρχει πόνος και αγώνας.

Όμως όλα αυτά δεν είναι ξένα και δημοσιογραφικά. Όχι σαν ένας πολύ καλά διαβασμένος ιστορικός – που σίγουρα είναι. Τα βλέπουμε να τα ζει στην ψυχή, στο μυαλό και στο κορμί της μια γυναίκα. Τα βλέπουμε να έχουν αντίχτυπο στην οικογένειά της, να χτυπούν τους απελπισμένους έρωτές της, στους άντρες της ζωής της. Είναι μια όμορφη, γενναία, νέα γυναίκα χωρίς ιδιαίτερη μοίρα, χωρίς εξαιρετικά ταλέντα ή τεράστια μόρφωση, που όμως διάλεξε να ζήσει τη ζωή της με ειλικρίνεια και ελευθερία.

Η Λάουρα υποφέρει πολύ. Χάνει τους αγαπημένους της σε εργατικούς αγώνες, σε βασανιστήρια της χούντας, ζει από κοντά την αλλοτρίωση του κομμουνιστικού κόμματος από την δύναμη της εξουσίας, ζει από κοντά το απελπισμένο ταλέντο των μεγάλων καλλιτεχνών της χώρας της, των ποιητών και των ζωγράφων, όπως ο Ριβιέρα και η Κάλο, των σεναριογράφων και σκηνοθετών του Χόλλυγουντ που κατηγορούνται ως κομμουνιστές και χάνουν τη δουλειά τους και εξορίζονται, που αναγκάζονται να γίνουν καταδότες. Ζει το κυνήγι των ναζί εναντίων των Εβραίων. Ζει το κυνήγι κάθε κατατρεγμένου. Και έχει πάντα διαλέξει πλευρά. Παρά την αδυναμία να είναι μια απλή γυναίκα.

Στους διανοούμενους που γνώρισε (κάποια από τα μεγαλύτερα πνεύματα του αιώνα της, κάποιοι από αυτούς μεγάλοι φιλόσοφοι), όταν για να την κεντρίσουν της έδωσαν τον λόγο, έκανε μόνο μια ερώτηση:

  • «Μπορεί η αγάπη ενός ζευγαριού να αντισταθμίσει όλη την δυστυχία του κόσμου;»

Δεν πήρε απάντηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s