Δεύτερες Ζωές – Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια σε μια ανάγνωσηDefteres zoes

Όταν διαβάζεις βιβλία που έχουν γράψει άνθρωποι που γνωρίζεις, που εκτιμάς, που έχεις μαζί τους μια σχέση φιλίας, τότε η ανάγνωση  είναι μαγική. Γιατί βλέπεις την δέσμευσή τους απέναντι σε αυτό που έγραψαν. Βλέπεις το έργο τους και την προσπάθειά τους.

Οι Δεύτερες Ζωές είναι ένα μυθιστόρημα που αφορά στο συναίσθημα. Και έτσι διαβάζεται. Πέρα από την πλοκή, η ουσία βρίσκεται στα συναισθήματα που κουβαλούν οι λέξεις. Η Κατερίνα Σαμψώνα έχει μια γραφή που σε ξεκουράζει, σε συντροφεύει, που δεν σε αφήνει μόνο.

Πρωταγωνιστές είναι οι γυναίκες. Που ερωτεύονται, που παντρεύονται, που γεννούν, που προσπαθούν, που πληγώνονται και που συνεχίζουν. Μα και οι άντρες, που τις αγαπούν, που τις πληγώνουν, που τις θαυμάζουν, που τις κατακτούν και που, καμιά φορά, τις καταστρέφουν. Πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι. Οι Δεύτερες Ζωές είναι ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Κατερίνα Σαμψώνα φτιάχνει δυνατούς χαρακτήρες. Μας τους περιγράφει από κοντά. Τους γνωρίζουμε καλά. Δενόμαστε μαζί τους. Έχουν την φωτεινή και την σκοτεινή πλευρά τους, είναι δυνατοί και αδύναμοι μαζί. Έχουν όλοι να μας μάθουν κάτι.

Αν είχα να παρατηρήσω κάτι, που θα μπορούσε να είναι αλλιώς, θα ήταν η πλοκή. Ακουμπάει σε στερεότυπα ενώ τελικά δεν τα χρειάζεται. Η εποχή, που επιβάλλει κοινωνικές επιταγές σχετικά με τον γάμο των γυναικών, ίσως αδικεί. Η ηρωίδα του βιβλίου μοιάζει προστατευμένη στον καλό της χαρακτήρα και στην ομορφιά της. Θα ήθελα να μας έδειχνε και άλλες της αξίες.

Όμως εγώ διάβασα το μυθιστόρημα μένοντας στο συναίσθημα. Συγκινήθηκα και είδα κάτι από τη ζωή μου σε κάποια σημεία. Κι έτσι νομίζω πως θα νιώσει όποιος το διαβάσει.

Καλή ανάγνωση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s